Blog

Lees hier vele leuke berichten over onze bed and breakfast

kat Tikkel

In ons Spaanse avontuur heeft kat Tikkel ook een rol. Hij is dement, doof en dik. Meer een Dikkel dus. Sinds kitten al geobsedeerd door eten. Schrokte zijn brokjes in sneltreinvaart naar binnen om vervolgens met een pootje heel sneaky het bakje bij zijn broer vandaan te trekken. Die stond er bij en keek er naar, meestal grepen wij wel in. Een strenge “Nee Tikkel” was voldoende zijn poging te staken, zijn oren plat naar achter gestoken en een semi-onnozele blik in zijn ogen. Zo’n blik heeft ie tegenwoordig wel vaker als hij het huis binnenkomt en ons niet lijkt te zien, soms gepaard met één keiharde klaaglijke miauw. Vanwege zijn dementie vergeet hij dat hij net gegeten heeft. Als hij wakker wordt of net van buiten komt, sjokt hij als eerste naar zijn bakje. Zijn ritme bestaat uit slapen-eten-slapen-eten-rondje buiten-eten-slapen. Er kan dus maar beter wat in zijn bakje liggen anders slaat de paniek toe. Dan miauwt hij op een zeer hoog geluidslevel, onmogelijk te negeren. Een strenge “Stil Tikkel” haalt niets uit want hij is tenslotte doof. Steeds uit bed moeten om zijn bakje te vullen bezorgde ons chronisch slaaptekort. Tegenwoordig zetten we maar een flinke bak brokjes neer, dat stelt hem gerust. Hij groeit daardoor best aardig zul je begrijpen. Elke week minstens 1 cm in omvang schat ik. In ieder geval meet zijn buikomvang twee keer de opening van het kattenluikje. 

Tot nu toe weet hij zich er nog steeds doorheen te persen. Ineens is er een halve meter kat extra, eenmaal er doorheen schiet alles als een harmonica weer terug in Tikkelvorm. Hij gaat daarom niet vaak meer naar buiten. Ik denk ook dat hij daarom eerst een kwartier voor het raampje zit te kijken of de kust veilig is. Geen enkele kat wil zo’n entree maken bij de concurrentie natuurlijk. We zien al voor ons hoe zijn entree in Yunquera is. Twee magere Spaanse poezen die zowat omrollen van het lachen bij het zien van zo’n ongekend volumineuze kat.

Gelukkig is Tikkel onverschrokken. Ook al is hij doof, dik en dement, hij is nog steeds De Devil van de buurt. Verjaagt elke kat en hond met een flinke tik, laat zijn superioriteit gelden door zich onder de neus van een andere kat rustig om te rollen. Mij maak je niks. Misschien juist omdat hij doof en dement is. Hopelijk helpt dit hem de komende beproevingen te doorstaan. Drie dagen gedrogeerd in een auto, de poten strekken in een vreemde (hotel)omgeving met vreemde luchtjes en vervolgens wennen aan een nieuw huis zonder vloerverwarming waar het ruikt naar citrus, pijnbomen en zomer.  Zal hij weer gaan buikschuiven zoals hij zijn eerste jaar in Noordwijk door de tuin bewoog? Vindt hij zijn plek in het territorium van twee meisjeskatten die niet voor de poes zijn? Ontdekt hij in wat voor een paradijs hij terecht is gekomen, met nachtelijke jachtpartijen op muizen, sprinkhanen en gekko’s… In ieder geval genoeg zonnige slaapplekjes om zijn ouwe dag te slijten.