Cultuur trips en tips

sterrentoren

Yunquera en omgeving

Het dorp Yunquera ligt op ruim 700 meter hoogte en heeft een sterrenwachttoren: Astrolab. Vanaf het gebouw heb je al een prachtig vergezicht als het donker is.
Er wordt beweerd dat Yunquera de meeste fiësta’s heeft van de provincie Málaga. Pasen is het echter het belangrijkste feest voor de Spanjaarden, Semana Santa, met in elk dorp een indrukwekkende processie. Nostalgie, folklore en emotie op zijn Spaans, dat moet je een keer beleven.

Alozaina, Casarabonela
El Burgo

Deze drie witte dorpjes liggen even buiten Yunquera en zijn zeker een bezoekje waard.

Vanuit Yunquera rijd je binnen drie kwartier naar Ronda, en binnen een uur zit je aan de kust. Aanrader: de route Yunquera Alozaina Tolox Guaro Monda Ojén Marbella, adembenemend mooi!

 

Vanuit daar kun je naar o.a.:

casarabonela 2
estepona

Estepona

Gezellig stadje met een mooi strand, pitoreske straatjes, leuke boetieks en restaurants.

Marbella

Marbella is een mondaine badplaats waar welgestelde zonliefhebbers graag vertoeven. Bezoek de historische binnenstad met het Plaza de los Naranjos, beelden van Salvador Dalí, het Almeda park of bijvoorbeeld het Bonsai museum in het parque Arroyo. Naast de mooie stranden kent Marbella ook een prachtige jachthaven (Puerto Banus).

Ojen

Ojén

Een schattig bergdorpje gelegen tussen groene heuvels. Waar je relaxt kunt koffiedrinken of tapas eten op het kerkplein. Parkeer de auto onderaan dorp (makkelijk en gratis), dan te voet omhoog.
Ojén is van oorsprong een Moors dorp. In het dorp zijn nog de restanten van het oude kasteel te zien. Daarnaast kun je verschillende plekjes bezoeken: het Molenmuseum, de grotten, de kerk Iglesia de la Encarnación van de achttiende eeuw en La Fuente de los Chorros. Lokale gerechten: bolo de hinojos’ (kikkererwtenstoofpot), kastanjestoofpot of ‘salmorejo’ (koude tomatensoep).

Vanuit het dorp zijn er verschillende wandelpaden naar de Sierra Blanca of naar het nabijgelegen natuurpark Sierra de las Nieves. Het dichtstbijzijnde uitzichtpunt vanuit het dorpje is de wandelroute naar het monument voor de berggeit, al eeuwenlang een belangrijk dier voor de bergbewoners.

Mijas

Toeristisch maar mooi dorp dat ruim 400 meter boven zeeniveau ligt. Het is tegen de bergen aangebouwd en behoort tot de “pueblos blancos”. Met zijn smalle straatjes en de mooie pleintjes is Mijas een bezienswaardigheid op zich. Maak een rondwandeling door het park, langs de stadsmuren met uitzicht op zee. Je kunt het dorp ook per elektrische Tuk-Tuk verkennen. Er zijn mooie kerken en interessante gebouwen te bewonderen zoals de enige vierkante stierenarena van Spanje. Een aanrader is de botanische tuin van Mijas (La Muralla).

Mijas heeft vijf stadskernen: Mijas Pueblo, Las Lagunas in Mijas Costa, de kustplaatsen La Cala, Riviera en Calahonda. Het dorp Mijas staat ook bekend om zijn prachtig aangelegde golfbaan.

Mijas 2

Málaga

Prachtige historische binnenstad met een fraaie kathedraal, kasteel Gibralfaro, een botanische tuin en het Picassomuseum. Er zijn veel bijzondere plekken om te eten en drinken zoals bodéga El Pimpi en La Teteria (Marrokkaans theedrinken). Vanuit het centrum wandel je via een park vol tropische bomen en vogels naar de bruisende Muelle Uno pier en haven. Ook hier weer leuke restaurantjes (gelegen aan het water) en het CAC museum met hedendaagse kunst.

Nerja

Vanaf Málaga nog wel een uur rijden maar beslist een leuke dagtrip. Bekend vanwege het Balcón de Europa, een promenade in het centrum bovenop een klif die de zee in steekt. Ten oosten van de stad liggen een reeks kleine beschutte stranden en inhammen, van elkaar gescheiden door kliffen en andere rotspartijen.

Even buiten Nerja liggen druipsteengrotten (Cueva de Nerja) waar vele archeologische vondsten zijn gedaan en waar muurschilderingen van zo’n 20.000 jaar oud zijn gevonden.

Ronda

Door velen bestempeld als de mooiste stad van Andalusie. Het ligt in een bergachtig gebied op een hoogte van 750 meter. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín, die een diepe kloof heeft achtergelaten. Deze diepe kloof, de Tajo de Ronda, is ook meteen waar Ronda beroemd om is geworden.

De geschiedenis van Ronda als stad gaat zelfs terug naar de prehistorische en Keltische periode en onder de Romeinen kreeg de levendige handelsplek plek de naam Arunda; ‘rondom’. Een passende naam aangezien je vanuit de hoger gelegen stad strategisch de volledige omgeving  kan zien. Net zoals de rest van Zuid-Spanje werd Ronda ook overheerst door de Moren. Uit deze periode stammen nog veel historische bouwwerken uit de stad. In 1485 kwam de stad weer terug in handen van de christenen en werden veel oude gebouwen aangepast. In de eeuw daarna werd Ronda ook de thuisbasis van de Real Maestranza de Caballería, de oudste en meest nobele orde van paardrijderskunst, waar paarden werden opgeleid voor het leger.

Bijzonder om te zien is de Plaza de Torres, nu in gebruik als museum. Ervaar de heftige tegenstellingen rondom het stierenvechten: de weerstand en het dierenleed enerzijds en de historie, Spaanse trotse traditie, de prachtige kostuums en het ingewikkelde voetenwerk. Een omstreden immaterieel cultureel erfgoed.